Tuesday, 21 June 2011

Bersih 2.0: Hipokrit! P-raya aktivis Bersih pun KOTORMemetik tulisan YB Zul Nordin berikut:

Konon cerita ianya dianjurkan oleh badan-badan NGO untuk menuntut pilihanraya umum yang bersih!

Ianya sebenarnya Himpunan Bersih dengan niat kotor untuk sapu bersih negara ini daripada pemerintahan Islam-Melayu! Agenda jahat untuk menjatuhkan pemerintahan Melayu-Islam dengan cara haram - ala Dataran Tahrir!!

Adakah pilihanraya di negara ini tidak bersih? Kalau tidak bersih,masakan 5 negeri boleh tumbang, dan 2/3 majoriti Kerajaan hilang.

Teman akui pilihanraya kita tidak sempurna, sebagaimana pilihanraya umum banyak negara lain, termasuk Amerika dan negara Eropah, tetapi nak kata tidak bersih adalah fitnah sama sekali. Memang boleh beberapa perkara diperbetulkan.

Contohnya undi pos. Bukan menghapuskan undi pos, tetapi memperkemaskannya, saperti membenarkan wakil calon hadir semasa pengiraan dan Borang 14 undi pos ditandatangani oleh semua wakil calon dan masing-masing menyimpan salinan sehingga pengiraan undi sepenuhnya. Ini akan memastikan ketelusan dan transparensi.Teman tengok pilihanraya mereka sendiri pun tak bersih. Cuba tengok pilihanraya PKR. Ahlinya sendiri mengadu berlakunya penipuan, putar belit, penafian hak, ujudnya pengundi hantu dan macam-macam lagi.

Calon Timbalan Presiden komplen kena buang terus yop. Calon Timbalan Presiden Mustafa Kamil Ayob membuat aduan berkajang-kajang langsung tak dilayan.

Calon Ketua AMK Badrulhisham mengemukakan memorandum bantahan berkati-kati namun dibakulsampahkan. Cerminkan diri sendiri dululah yop.

Tengok pilihanraya haram masjid-masjid yang mahu dibuat di Pulau Pinang. Perkenan Tuanku YDP Agong sebagai Ketua Agama Islam langsung tidak diperolehi. Suatu penderhakaan yang jelas.

Dan paling teruk, daftar pengundi anak kariah masjid pun tidak ada!!! Habis siapa yang berhak mengundi. Kata barua biaDAP yang jahil muraqab, terpulang kepada Pengerusi Masjid dan AJK menentukan siapa boleh mengundi.Nak kata bodoh, pergi sekolah. Nak kata cerdik, cakap macam orang bodoh. Maknanya Pengerusi Masjid diberi ruang untuk manipulasi menentukan siapa boleh mengundi. Sudah pasti Pengerusi akan hanya benarkan mereka yang menyokongnya sahaja boleh mengundi. Anak kariah yang tak menyokong, pasti akan diketepikan.


Maka akan berlaku kekecohan dan perpecahan dikalangan anak kariah. Dan yang pasti senyum khinzir ialah kaum kafir harbi juga! 

Tidak kah bodoh segelintir umat Islam yop?
Nak cerita pasal pemilihan DAP pula.

Demokratik atau tidak kalau ada Central Committee menentukan siapa ahli yang layak atau tidak bertanding menjadi Jawatankausa Negeri atau Central Committee.

Pilihan hanya untuk jadi Jawatankausa Negeri atau Central Comittee saja. Dari situ, ahli pilih siapa pegang jawatan ini dan itu.Theresa Kok dpaat nombor hampir ke corot dalam pemilihan berbanding dengan Janice Lee, Hannah Yeoh atau Teng Cham kim tapi dia pula jadi Pengerusi Negeri yang begitu berkuasa sekali.

Inilah cara Lim Kit Siang kekal sebagai diktator DAP dari mula dibentuk tahun 1965.

Dalam DAP tak ada demokrasi.

Tanyalah Wee Choo Keong yang dibuang kerana tidak menunjukkan kasih sayang kepada pucuk kepimpinan. Dia dianggap demikian kerana suka bersuara dan mengur kepimpinan.


Pemilihan PAS pun kami persoalkan. Kenapa tak ada wakil calun memantau pengiraan? Kenapa habis undi petang tapi umum keputusan besuk pagi? Takda kemungkinan berlaku penipuan?


Paling rasuah sekali, orang PAS sikit-sikit akan kata ana akan doakan ente. Tuhan pun mereka nak guna untuk beli jual undi. (Jenaka sindir saja)

Majlis Peguam pun bukan boleh pakai sangat.


Ikutkan AGM mereka tak sah kerana sentiasa tak cukup korum. Entah sapa bahlul benar mereka tukar korum terendah.

Presiden dan AJK Majlis Peguam tidak melambangkan pilihan semua peguam2. Ada kartel yang kuasai sapa nak jadi Presiden dan AJK. Akibat kehadhiran kartel maka ramai ahli tak minat terlibat. Baca sini

No comments:

Post a Comment